Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een document dat je soms nodig hebt om bijvoorbeeld een baan te krijgen. Je krijgt een VOG als er geen strafbare feiten bekend zijn die relevant zijn voor het doel waarvoor de VOG wordt aangevraagd. Soms wordt een VOG geweigerd. In dat geval kun je bezwaar maken. Maar hoe doe je dat eigenlijk? In dit blog bespreken we een voorbeeld van een bezwaar VOG en de stappen die genomen kunnen worden om de weigering VOG aan te vechten.
Achtergrond van het bezwaar
Stel, je hebt een VOG aangevraagd voor een nieuwe baan of vrijwilligerswerk, maar de VOG wordt geweigerd. Dat kan verschillende redenen hebben, zoals een strafbaar feit dat in het verleden is gepleegd. Wat doe je dan? Gelukkig heb je het recht om bezwaar te maken tegen de beslissing om je VOG te weigeren. En vaak kun je daarbij hulp krijgen die nagenoeg gratis is! Wil je eerst zelf aan de slag? Lees dan verder.
Stappen bij het maken van bezwaar
- Verzamel informatie: Voordat je bezwaar maakt, is het belangrijk om goed de redenen voor de weigering van de VOG op een rij te zetten. Vaak lezen mensen niet goed en dan wordt het bezwaar ook niet goed gemotiveerd.
- Schrijf een bezwaarschrift: Het bezwaarschrift moet duidelijk en beknopt zijn. Begin met het vermelden van je persoonlijke gegevens en de datum waarop de VOG is geweigerd. Leg vervolgens uit waarom je het niet eens bent met de beslissing en waarom jij vindt dat de VOG alsnog moet worden afgegeven. Voeg eventuele bewijsstukken toe die je bezwaren ondersteunen.
- Dien het bezwaarschrift in: Het bezwaarschrift moet worden ingediend bij het COVOG (de instantie die de VOG heeft geweigerd). Zorg ervoor dat je het bezwaarschrift binnen de gestelde termijn indient. Dat moet je doen binnen zes weken na de datum van de beslissing.
- Behandeling van het bezwaar: Na ontvangst van het bezwaarschrift zal het COVOG jouw bezwaren beoordelen. Dit kan enige tijd in beslag nemen.
- Hoorzitting: Je kunt je bezwaren toelichten op een hoorzitting. Dit is een kans om je standpunt verder toe te lichten en eventuele vragen te beantwoorden. Maak daar gebruik van!
- Beslissing op het bezwaar: Na afloop van de bezwaarprocedure zal het COVOG een beslissing nemen. Deze beslissing wordt schriftelijk aan jou meegedeeld, samen met de redenen voor de beslissing.
Voorbeeld bezwaar VOG
Hieronder volgt een voorbeeld van hoe een bezwaarschrift tegen een weigering VOG eruit zou kunnen zien:
[Je naam]
[Je adres]
[Je postcode en woonplaats]
[Je telefoonnummer]
[Je e-mailadres]
[Dienst Justis]
[Afdeling COVOG]
[Postbusnummer]
[Postcode Den Haag]
[Plaatsnaam, datum]
Betreft: Bezwaar tegen weigering Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
Geachte heer/mevrouw,
Hierbij maak ik bezwaar tegen de beslissing om mijn Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) te weigeren, zoals medegedeeld in uw brief van [datum van de beslissing].
Ik ben het niet eens met deze beslissing omdat [geef hier een beknopte uitleg van je bezwaren, bijvoorbeeld: “Ik ben van mening dat de weigering van de VOG onterecht is omdat de strafbare feiten waar naar wordt verwezen niet relevant zijn voor het doel waarvoor ik de VOG heb aangevraagd. Ik voldoe aan alle gestelde eisen voor het verkrijgen van een VOG.”]
Ter ondersteuning van mijn bezwaar voeg ik hierbij [voeg eventuele bewijsstukken toe, zoals behandelingen of referenties].
Ik verzoek u vriendelijk doch dringend om mijn bezwaar te heroverwegen en alsnog mijn Verklaring Omtrent het Gedrag af te geven.
Graag ontvang ik binnen de wettelijk gestelde termijn een schriftelijke reactie op mijn bezwaarschrift.
Met vriendelijke groet,
[Uw naam]
Advies: zoek hulp!
Hierbij de herinnering dat het om een voorbeeld bezwaar VOG gaat. Het is van belang om het bezwaarschrift zorgvuldig en correct op te stellen. Wij raden aan om gebruik te maken van bijstand van een gespecialiseerde advocaat bij het opstellen en indienen van een bezwaarschrift. Het gaat immers om een belangrijk document en een weigering kan je je droombaan kosten. Een gespecialiseerde advocaat controleert bijvoorbeeld ook welk(e) screeningsprofiel(en) gebruikt is/zijn, wat het beleid is op dat moment en de advocaat doet waar mogelijk suggesties om je standpunten nader te onderbouwen. Een advocaat let ook op zaken als het aantal antecedenten, het risico op recidive etc. etc.
Wij kunnen je verwijzen naar een goede advocaat die je vaak bijna kosteloos helpt. Een eerste advies kost je sowieso niets. Maak daar dus gebruik van en neem contact met ons op.