Voor een zorgmedewerker kan een Verklaring omtrent gedrag (VOG) vereist zijn als onderdeel van de wervingsprocedure voor bepaalde functies in de gezondheidszorg. Zorgmedewerkers spelen een cruciale rol bij het verlenen van zorg en ondersteuning aan patiënten in verschillende settings. De VOG is bedoeld om ervoor te zorgen dat zorgmedewerkers een blanco strafblad hebben en geschikt zijn om te werken in vertrouwensfuncties, zoals functies waarin met kwetsbare bevolkingsgroepen wordt gewerkt
Heb je een VOG nodig als zorgmedewerker?
Of je een VOG nodig hebt, ligt aan de zorg die je verleent. Vaak wordt een VOG aangevraagd, omdat je nieuwe werkgever dit verplicht stelt of, omdat het moet van de wet.
Vanaf 1 januari 2016 geldt de verplichting om een VOG aan te vragen voor:
- Instellingen die zorg uit de Wlz (Wet langdurige zorg) verlenen. Onder langdurige zorg vallen bijvoorbeeld verzorging en verpleging, hulp bij vervoer, hulp bij het huishouden of dagbesteding.
- Instellingen die geestelijke gezondheidszorg verlenen, waar cliënten blijven overnachten en die vallen onder de zorgverzekering.
Wat moet je doen om een VOG aan te vragen?
Om een VOG te verkrijgen, moeten zorgmedewerkers een verzoek indienen bij de dienst Justis. Je moet je naam, geboortedatum en geboorteplaats verstrekken. Daarna voert Justis een antecedentenonderzoek uit en verstrekt de VOG als je voldoet aan de criteria voor goed gedrag. Als je niet direct een VOG krijgt, kun je altijd bij ons aankloppen voor nader advies. Neem daarvoor contact met ons op via het contactformulier. Een eerste advies kost je niets!
Krijg je niet direct een VOG en wil je meer informatie: klik voor meer informatie over de mogelijkheden van een zienswijze of bezwaar.