vog p

VOG P (politiegegevens)

Sinds 2022 bestaat de VOG P. Voluit de Verklaring Omtrent Gedrag Politiegegevens. Inmiddels noemt bijna iedereen dat de VOG politiegegevens. De VOG P wordt aangevraagd door individuen die werken in sectoren waarbij een hoog niveau van integriteit vereist is, zoals wetshandhaving, veiligheid, en openbaar bestuur. Werkgevers in deze sectoren eisen vaak een VOG P als onderdeel van het sollicitatieproces om ervoor te zorgen dat hun werknemers betrouwbaar zijn en geen risico vormen voor de veiligheid en integriteit van de organisatie.

Politiegegevens kunnen weigering VOG P opleveren

Als je een VOG P aanvraagt, kijkt de Dienst Justis niet alleen naar je strafblad, maar ook of er politiegegevens zijn die relevant kunnen zijn. Als de politie iets negatiefs heeft genoteerd, dan kunnen die politiegegevens gebruikt worden voor de weigering van de VOG P. Ook als je verder geen strafblad hebt. Naast de VOG P blijven ook de VOG NP (natuurlijke personen) en de VOG RP (rechtspersonen) bestaan.

Waarom bestaat de VOG P?

 De VOG P moet een beeld geven van de integriteit van de aanvrager. Het is bedoeld als preventieve maatregel om te voorkomen dat mensen met een potentieel risico op criminele activiteiten of beïnvloeding door georganiseerde misdaad een posities binnen het openbaar bestuur bekleden. De overheid streeft ernaar een transparant en integer bestuur te handhaven en de VOG P dient als een instrument om kandidaten voor publieke functies grondig te screenen. 

Voor wie een VOG P?

De VOG P is verplicht voor aangewezen werkgevers en voor functies die in de ‘Regeling aanwijzing functies VOG politiegegevens’ staan. Die regeling wordt steeds uitgebreid / veranderd. De VOG P geldt voor een groot aantal functies, zoals buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA), penitentiair inrichtingswerker, arrestantenverzorgers etc. Het gaat om sectoren als de Douane, het OM, de Dienst Justitiële inrichtingen en landelijke en regionale Informatie en Expertisecentra.

Weigering VOG op basis politiegegevens

Een gewone VOG wordt niet op basis van alleen politiegegevens geweigerd. Bij een VOG P kan dat dus wel. Dat betekent meer afwijzingen van een aangevraagde VOG. Uw potentiële werkgever geeft de screeningsprofielen op. Als bronnen van screening gebruikt Justis niet alleen de Nederlandse politiegegevens, maar ook het European Criminal Records Information System (ECRIS). Binnen de zogenaamde ’terugkijktermijn’ mag er geen sprake zijn van een relevant strafbaar feit. Als dat wel het geval is, kan de VOG P geweigerd worden. Hoe lang de terugkijktermijn van een strafbaar is, hangt af van het doel waarvoor de VOG P is aangevraagd en/of de leeftijd van degene die de VOG Politiegegevens aanvraagt. Er wordt voor jongeren bij de VOG P geen verkorte terugkijktermijn gehanteerd.

Politiegegevens

Hoewel de Wet politiegegevens een bewaartermijn kent, zullen er altijd gegevens boven water komen die langer bewaard zijn dan wettelijk toegestaan. Voor nu lijkt het erop dat Justis die gegevens gewoon zal gebruiken voor de beoordeling van de VOG Politiegegevens. Zolang politiegegevens door de politie niet vernietigd zijn, zal de politie die gegevens aan Justis verstrekken. Ook gegevens die niet geleid hebben tot een boete of veroordeling worden aan Justis verstrekt. Of dat kan als gegevens ouder zijn dan de bewaartermijn is de vraag, maar dat zal in de toekomst moeten blijken. Voor nu geldt dat er sowieso voorzichtig met dit soort gegevens moet worden omgegaan. De politie kan immers ook iets verkeerd noteren!

Bezwaar tegen voornemen of afwijzing VOG P

Wil je bezwaar maken tegen een voornemen tot afwijzing VOG of wil je bezwaar maken tegen de definitieve afwijzing? Ons advies is om al in een vroeg stadium gespecialiseerde rechtshulp te zoeken. Wij kunnen je daarbij helpen. Neem nu contact met ons op!