VOG en kinderopvang

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is verplicht voor personeel van een kinderdagverblijf. Het aanvragen van een VOG is vaak een standaardprocedure voor mensen die met kwetsbare groepen, zoals kinderen, werken. Waarom moet je een VOG aanvragen en wat gebeurt er na de aanvraag van een VOG om als medewerker van een kinderdagverblijf aan de slag te gaan? Wij maken je wegwijs en helpen je als je onverhoopt geen VOG krijgt. Wil je direct meer weten? Neem dan geheel gratis en vrijblijvend contact met ons op!

Wettelijk vereiste:

Kinderopvangwet: In Nederland is de kinderopvang gereguleerd door de Wet Kinderopvang. Deze wet stelt specifieke eisen aan de kwaliteit van kinderopvang, waaronder de verplichting voor personeel om een VOG te overleggen. Iemand die woont of werkt op een adres waar kinderen worden opgevangen, moet zich namelijk inschrijven in het Personenregister kinderopvang (PRK). Voor die inschrijving heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Justis screent de mensen die staan ingeschreven in dit register continue. Dus als er veranderingen zijn in het strafblad, wordt dit door Justis opgemerkt en kan er opnieuw aan jou gevraagd worden om een VOG aan te vragen.

Bescherming van kinderen:

Veiligheid en Integriteit: Het doel van het aanvragen van een VOG voor personeel van een kinderdagverblijf is het waarborgen van de veiligheid en integriteit van kinderen. Een gezonde en vooral veilige omgeving is voor opgroeiende kinderen heel erg belangrijk. Door het screenen van medewerkers wordt gecontroleerd of zij geen strafbare feiten hebben gepleegd die relevant zijn voor hun functie op bijvoorbeeld een kinderdagverblijf. Op die wijze wordt bijgedragen aan die veiligheid. Daarom is er ook sprake van een continue screening, zodat ook veranderingen in het strafblad niet onopgemerkt blijven.

Aanvraagprocedure VOG:

Specifieke Doelgroepcode: Bij het aanvragen van een VOG voor kinderopvangmedewerkers worden specifieke functieaspecten gebruikt die gerelateerd zijn aan het werken met kinderen. De VOG moet zijn afgegeven op de functieaspecten 84 (zorgdragen voor minderjarigen) en 86 (werkzaam in de kinderopvang). Deze functieaspecten zijn van toepassing op functies binnen de kinderopvang.

Een werkgever kan ook extra screening laten doen, bijvoorbeeld op fraude bij iemand die kantoorwerk gaat doen binnen de kinderopvang. Een andere screening kan zijn dat gekeken wordt naar strafbaar gedrag in het verkeer. Bijvoorbeeld bij een medewerker die kinderen vervoert. De werkgever kan dit aankruisen op het VOG-aanvraagformulier.

Wat als u geen VOG krijgt?

Een VOG is dus een belangrijk instrument om de veiligheid binnen kinderdagverblijven te waarborgen. Maar er zit ook een keerzijde aan. Door (te) strenge screening krijg je mogelijk een (voornemen tot) afwijzing van jouw aanvraag VOG. Wij kunnen helpen om te beoordelen of dat wel terecht is. In veel gevallen krijg je na onze hulp alsnog een VOG. Dat komt omdat wij werken met gespecialiseerde advocaten die jouw zaak behandelen. Vaak kunnen wij jouw zaak (nagenoeg) gratis behandelen. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen? Neem dan snel geheel gratis en vrijblijvend contact met ons op!