Bij het beoordelen van een aanvraag voor een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), hanteert Dienst Justis specifieke tijdsperioden zij terugkijken. Meestal geldt een terugkijktermijn van vier jaar voor een VOG. Met andere woorden, als je vier jaar terugkijkt vanaf het moment van je aanvraag en er zijn geen strafbare feiten geregistreerd, ontvang je een VOG. Als er wel vermeldingen in je Judoc zijn, begint de echte evaluatie van je aanvraag. In het geval er een zedendelict op je strafblad staat, geldt er een onbeperkte terugkijktermijn. In deze blog lees je meer over waarom er een onbeperkte terugkijktermijn geldt en welke uitdagingen dit met zich meebrengt.
Uitzonderingen zedendelicten
Een onbeperkte terugkijktermijn betekent dat er geen specifieke periode is waarbinnen het zedendelict moet hebben plaatsgevonden om relevant te zijn voor de beoordeling van een VOG-aanvraag. Zelfs als het zedendelict vele jaren geleden heeft plaatsgevonden, kan het nog steeds invloed hebben op de beslissing over een VOG. Dit kan soms onrechtvaardig voelen. Je wordt namelijk beoordeeld op basis van strafbare feiten die lang geleden zijn begaan. Bovendien maakt de Dienst Justis bij de beoordeling van de aanvraag VOG soms fouten. Niet alle zedendelicten vallen namelijk onder de onbeperkte terugkijktermijn.
Rechtvaardiging onbeperkt terugkijktermijn
Het hanteren van een onbeperkte terugkijktermijn voor zedendelicten bij de beoordeling van VOG-aanvragen is volgens het Kabinet gerechtvaardigd vanwege de volgende redenen:
- Ernst van de misdrijven: Zedendelicten zijn zeer ernstige misdrijven met potentieel ernstige gevolgen voor slachtoffers. Het is in het algemeen belang om zorgvuldig te kijken naar het verleden van iemand met een strafblad op het gebied van zeden. Dit geldt vooral bij het beoordelen van zijn of haar geschiktheid voor bepaalde functies of verantwoordelijkheden, vooral als deze te maken hebben met kwetsbare groepen. Denk daarbij aan kinderen of ouderen.
- Bescherming van de samenleving: Het doel van een VOG is bescherming van de samenleving tegen personen met een crimineel verleden die een risico kunnen vormen voor anderen. Door een onbeperkte terugkijktermijn toe te passen op zedendelicten, kunnen potentiële risico’s beter worden ingeschat. Zo is de veiligheid van de samenleving beter gewaarborgd. Dat heeft als nadeel dat iemand mogelijk moeilijk een nieuwe baan kan vinden. Het idee is dat een VOG recidive voorkomt.
Discussie rechtvaardigheid
Het hanteren van een onbeperkte terugkijktermijn voor zedendelicten leidt soms tot discussies op over de rechtvaardigheid ervan. Daders van zedendelicten kunnen na verloop van tijd aanzienlijke positieve veranderingen doormaken. Dat kan bijvoorbeeld door behandeling die een gedragsverandering bewerkstelligt. Een onbeperkte terugkijktermijn neemt dat soort ontwikkelingen niet mee in de beoordeling van een VOG-aanvraag. Ook dat kan onrechtvaardig voelen. Ook kan het toepassen van een onbeperkte terugkijktermijn leiden tot ongelijke behandeling. Strafbare feiten van vele jaren geleden beoordeelt de Dienst Justis nu opnieuw, terwijl vergelijkbare feiten binnen een standaard terugkijktermijn minder aandacht krijgen.
Hulp nodig bij afwijzing VOG?
Heb jij een afwijzing gekregen op jouw VOG-aanvraag? Dan is er een mogelijkheid om alsnog een VOG te krijgen! Neem nu vrijblijvend contact met ons op en wij adviseren jou over de mogelijkheden.