Veroordeling omstandigheden

Uitzonderingen terugkijktermijn VOG

Om een VOG aanvraag te beoordelen werkt de Dienst Justis met zogenaamde terugkijktermijnen. Dit geldt voor zogenaamde ‘natuurlijke personen’ (VOG-NP). In standaard gevallen is de terugkijktermijn VOG vier jaar. Met andere woorden: als je op het moment van aanvraag van je VOG vier jaar terugkijkt en er staan geen zaken op je strafblad, dan krijg je een VOG. Als er wel iets opstaat, begint de beoordeling van je VOG aanvraag pas echt.

Uitzonderingen standaard terugkijktermijn

Maar er zijn uitzonderingen. Voor zedendelicten geldt bijvoorbeeld een onbeperkte terugkijktermijn. Dat kan soms onrechtvaardig uitpakken. Een onbeperkte terugkijktermijn voor zedendelicten kan als onrechtvaardig worden beschouwd, omdat het geen rekening houdt met veranderde omstandigheden en persoonlijke groei van individuen over de tijd. Het kan ook leiden tot ongelijke behandeling onder de wet en geen rekening houden met het principe van gelijkheid voor de wet. Soms worden daar ook fouten mee gemaakt, omdat dit niet voor alle zedendelicten geldt.

Jongeren tot 23 jaar

Voor jongeren (tot 23 jaar) geldt weer een kortere terugkijktermijn. Die is 2 jaar, behalve als er sprake is van zedendelicten of zware geweldsdelicten.

Vervoersberoepen

Voor bepaalde beroepen, zoals ondernemers in de transportsector, rij-instructeurs of taxiondernemers, geldt een terugkijktermijn van 5 jaar.

VOG voor advocaten en tolken

De terugkijktermijn voor een VOG voor een functie met hogere integriteitseisen kan 10 jaren bedragen. Voorbeelden zijn een VOG voor beëdigde tolken/vertalers, (buitengewoon) opsporingsambtenaar,(inschrijving als) advocaat etc. Voor rechterlijk ambtenaren geldt zelfs een terugkijktermijn van 30 jaren.

Terugkijktermijn VOG P

De terugkijktermijn voor een VOG P(olitiegegevens) is 10 jaar voor wat betreft de justitiële gegevens. Maar ook daar zijn weer uitzonderingen op. Wilt u daar mee over weten? Lees dan hier ons blog over de VOG P.