Hulp nodig na VOG weigering voor Rijinstructeurs? Hier is wat je moet weten:

Als aspirant-rijinstructeur is het verkrijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) een cruciale stap voordat je aan de slag kunt gaan. Ben je al rijinstructeur, dan is het van belang voor de verlenging van je lesbevoegdheid.

Maar wat als jouw VOG-aanvraag wordt geweigerd? Geen paniek. In dit blog laten we je weten hoe een advocaat gespecialiseerd in VOG-kwesties je kan helpen om alsnog een VOG te verkrijgen.

Waarom is een VOG Belangrijk voor rijinstructeurs?

Een VOG is niet alleen een formeel vereiste. Het is een waarborg voor de veiligheid en integriteit binnen de rijschoolbranche. Het bewijst dat jouw gedrag in het verleden geen risico vormt voor het uitoefenen van het beroep van rijinstructeur. Rijinstructeurs begeleiden vaak jonge en onervaren bestuurders, in een één-op-één setting. Er is dan sprake van een ongelijkwaardige relatie. Dat maakt de leerlingen kwetsbaar en daarom is het belangrijk dat het contact tussen de leerling en de instructeur integer is. Met de VOG wil de overheid misstanden als fraude, zedendelicten, mishandeling en oplichting in de branche aanpakken.

Wettelijke Vereisten:

In Nederland is de noodzaak van een VOG voor rijinstructeurs wettelijk vastgelegd in de Wet Rijonderricht Motorrijtuigen (WRM). als je geen VOG kunt overleggen, dan krijg je geen lesbevoegdheid of, als je al rijinstructeur bent, wordt je lesbevoegdheid niet verlengd.

Screening:

Hoewel er geen continue screening is op dit moment (2024) moeten rijinstructeurs die hun lesbevoegdheid willen verlengen, voor het einde van hun bevoegdheid een nieuwe VOG opsturen. Een VOG mag nooit ouder zijn dan 6 maanden. Op die manier wordt dus wel steeds opnieuw getoetst of iemand nog voldoet aan de voorwaarden voor een VOG rijinstructeur.

Het algemeen screeningsprofiel met de volgende risicogebieden wordt gebruikt:

  • 01 Informatie: (11) Bevoegdheid hebben tot het raadplegen en/of bewerken van systemen.
  • 02 Geld: (21) Met contante en/of girale gelden en/of (digitale) waardepapieren omgaan.
  • 04 Diensten: (41) Het verlenen van diensten (advies, beveiliging, schoonmaak, catering, onderhoud, etc.).
  • 06 Proces: (61) Het onderhouden/ombouwen/bedienen van (productie)machines en/of apparaten, voertuigen en/of luchtvaartuigen en (63) (Rijdend) vervoer waarbij personen worden vervoerd.
  • 08 Personen: (84) Belast zijn met de zorg voor minderjarigen.

Wat als je VOG wordt geweigerd?

Als je VOG-aanvraag wordt geweigerd, is het tijd om een advocaat in te schakelen. Een gespecialiseerde VOG-advocaat biedt juridische expertise en helpt je beslissingen te nemen over het indienen van een zienswijze, het aantekenen van bezwaar, beroep of hoger beroep. Ze helpen je de weigering VOG te analyseren, een strategie op te stellen en bereiden je voor op eventuele (hoor)zitting(en).

Samen Vechten voor een Positieve Uitkomst:

Met een ervaren VOG-advocaat aan je zijde sta je sterker in het proces om jouw VOG-weigering aan te vechten. Ze gaan met jou samen de strijd aan, gewapend met een goed verhaal, onderbouwd met relevante bewijsstukken om zo de kans zo groot mogelijk te maken dat je alsnog een VOG krijgt.

Neem Geen Genoegen met een Nee:

Een VOG-weigering hoeft niet het einde van jouw droombaan als rijinstructeur te betekenen. De juiste juridische bijstand kan het tij keren en je helpen om alsnog jouw VOG te verkrijgen. Wacht niet af; neem contact op met ons. Wij zorgen dat je contact krijgt met een gespecialiseerde VOG-advocaat die bereid is om eventueel op basis van een toevoeging te werken. In dat geval kost deze rechtsbijstand je bijna niets! Meer weten over de kosten? Klik hier.