VOG advocaten

Nieuwe beleidsregels VOG in werking

Sinds 1 september 2023 zijn er nieuwe beleidsregels in werking voor het beoordelen van jouw aanvraag voor een VOG. Eén van de veranderingen is de mogelijkheid om een VOG ook digitaal te verkrijgen. Een andere verandering die geldt voor jeugdigen is dat als er sprake is van drugscriminaliteit, je in beginsel niet meer in aanmerking komt voor de verkorte terugkijktermijn (wil je weten wat de terugkijktermijn is? Klik dan hier).

Maatwerk voor minderjarigen

Een andere aanpassing van de beleidsregels is dat er maatwerk wordt geboden als er sprake is van een zedendelict dat op minderjarige leeftijd is gepleegd. Denk aan het in een app groep versturen van een naaktfoto van iemand die (ook) minderjarig is. Formeel gezien valt dit onder het maken en verspreiden van kinderporno, maar het is voorstelbaar dat men dit anders beoordeelt dan bijvoorbeeld een verkrachting.

Meewegen van omstandigheden bij strafbaar feit

Tot slot is nu in de regels vastgelegd dat er altijd gekeken wordt naar de omstandigheden waaronder een strafbaar feit is begaan. Dat kon al op basis van uitspraken van rechters, maar dat kan nu ook op basis van de regels. Hierdoor wordt een meer zorgvuldige beoordeling van iedere individuele situatie gegarandeerd, wat kan resulteren in een rechtvaardiger oordeel.

 

 

Vrijblijvend en gratis advies

 

Heb je zelf een probleem met het krijgen van je VOG? En wil je hulp van een professional? Neem dan gratis en vrijblijvend contact met ons op!