VOG geweigerd maar nodig

Verklaring Omtrent het Gedrag: dit moet iedereen weten

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), wat is dat nu precies en wat betekent het voor jou? De regels en het beleid rond een VOG zijn niet altijd eenvoudig te begrijpen. En toch zijn die regels van grote invloed op jouw toekomst. Een VOG kan nodig zijn voor een nieuwe baan of omdat je wilt emigreren. Om die reden leggen we je in dit blog uit wat een VOG is en wat je er van moet weten. Je leest alles over de VOG hieronder.

Wat is een VOG en wanneer heb je dat nodig?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag is een officieel document dat in veel landen, waaronder Nederland, wordt gebruikt om de samenleving te beschermen. Het gaat dan met name om kwetsbare groepen zoals kinderen, ouderen en mensen met een beperking. Dit document beschermt deze groepen tegen de mensen die een risico kunnen vormen vanwege hun strafblad.

Een Verklaring Omtrent het Gedrag kan worden aangevraagd door particulieren, bedrijven of organisaties. De aanvraag wordt ingediend bij de gemeente of rechtstreeks bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid, dienst Justis, afhankelijk van het doel van de aanvraag. Bij de aanvraag van een VOG kunnen de autoriteiten informatie verstrekken over het strafrechtelijke verleden van een persoon.

Soorten VOG’s

Er zijn verschillende soorten VOG’s, zoals de standaard VOG voor reguliere functies, de VOG voor specifieke beroepen (bijv. onderwijs, zorg, financiële dienstverlening, taxi diensten), en de VOG voor rechtspersonen (voor bedrijven en organisaties).

Screening

Bij het beoordelen van de aanvraag bekijkt Justis, de screeningsautoriteit, het justitiële verleden van de aanvrager. Als de aanvrager geen strafbare feiten heeft gepleegd of als zijn of haar verleden geen risico vormt voor de samenleving, wordt de VOG meestal verstrekt.

Het strafbare feit is belangrijk

De beoordeling van de aanvraag is afhankelijk van het soort functie of beroep waarvoor de VOG wordt aangevraagd. Er wordt gekeken naar de relevantie van het strafbare feit in relatie tot de beoogde functie. Een voorbeeld van deze relevantie vind je in dit blog.

Verklaring Omtrent het Gedrag weigering

Als een Verklaring Omtrent het Gedrag wordt geweigerd, heeft de aanvrager het recht om bezwaar te maken en de weigering aan te vechten. Er zijn procedures voor heroverweging (bezwaar) en beroep (bij de onafhankelijke rechter). Meer informatie over bezwaar vind je hier en meer informatie over beroep kun je in dit blog vinden.

Strafbare feiten

Niet alle strafbare feiten leiden automatisch tot een weigering van de VOG. Het hangt onder meer af van het type misdrijf, de ernst ervan en hoe lang geleden het heeft plaatsgevonden. Wil je meer weten over het krijgen van een VOG met een strafblad? Je leest het in dit artikel.

Vertrouwelijkheid en betrouwbaarheid

De informatie in de VOG-aanvraag wordt vertrouwelijk behandeld. Alleen de instantie die de aanvraag beoordeelt, heeft toegang tot deze informatie. Een Verklaring Omtrent het Gedrag is een momentopname van het strafrechtelijke verleden van een persoon op het moment van de aanvraag. Het is belangrijk om te beseffen dat een VOG geen garantie biedt dat iemand in de toekomst geen strafbaar gedrag zal vertonen. Een Verklaring Omtrent het Gedrag is een hulpmiddel is om de samenleving te beschermen tegen mensen die eerder strafbaar gedrag hebben laten zien.


Juridische steun

Soms gaat dat mis en is een Verklaring Omtrent het Gedrag onterecht geweigerd. In dat geval kun je via ons een gespecialiseerde advocaat raadplegen die je helpt om alsnog een Verklaring Omtrent het Gedrag te krijgen. Mocht het zover komen dat er juridische stappen nodig zijn, dan staan wij voor je klaar. Als dé advocaat voor VOG problemen, hebben we flink wat ervaring met het inzetten van de juiste procedures. We zetten alles op alles om ervoor te zorgen dat jouw belangen gezien worden.


We helpen je het hele traject door

Daarnaast kunnen we je ook begeleiden in het gehele proces. Van het eerste adviesgesprek tot aan de uiteindelijke beslissing, wij staan aan je zijde om je te ondersteunen en te adviseren over de juiste stappen.


Weigering VOG ontvangen?

Is je aanvraag afgewezen en is je VOG geweigerd? Raak niet in paniek. Er zijn nog mogelijkheden om dat aan te vechten. Neem daarvoor contact op met VOG-hulp.nl. Wij brengen je in contact met de juiste advocaat. Als je je beslissing meestuurt, krijg je snel een inschatting van de kansen op succes.